per-olof skriver....

per-olof.dk skriver digte, artikler om politik og kulturhistorie, spaankurve, chief Seattle 21-12-04 21:40:oo

per-olof.dk skriver...

per-olof.dk skriver digte på Internet, og artikler om politik og samfundsforhold.
See per-olof.dk for links to articles in English - poetry, chief Seattle and splint baskets.
Read my Anti Hate Speech.
Se: Nyeste indlæg - klik her.

22.3.07

Hvorfor ikke frimærker med brozealderlurerne

lur på frimærker - hvorfor ikke

Igen igen er vi blevet snydt for et frimærke med lurer, Postvæsenet sov ikke, da vi fejrede 200-året for fundet af de seks Brudevælte-lurer i 1997. De valgte det fra. Det kunne ellersvære blevet flot - tre værdier med et lurpar på hver.

Nu udgiver man 28. marts en serie for at fejre Nationalmuseets 200 år. Så ville det have været logisk at have haft lurerne med - som jo netop har været med hele vejen! Skal vi være nøjagtige: Et par af dem har været med hele vejen, de sidste to par kom først til Nationalmuseet senere - vi ved de er genforenet der 1844.

Engang før 2. verdenskrig lavede man et prøvefimærke med lur, som aldrig blev realiseret som andet. Det må have virket afskrækkende, for siden er kun sket det (i 1959) at et julemærkeark havde en lur med. På samme ark var mange andre gamle sager med, som var anbragt på Danmarkskortet, hvor de var fundet. Dog ikke luren,af åbenbare pladsproblemer.
Forklaringen på at den blev anbragt i Bohuslen er slet ikke uelegant, for der har man fundet indtil flere, ikke lurer men helleristninger med lurer. Og Bohuslen hørte indtil 1658 under den danske konge. Helleristninger med lur fra Bohuslen har svenskerne haft med på en serie (1954) og på forsiden af et frimærkehefte (1995), og det er vist så det.

Hvis nogen kender hjørner af historien "Derfor kommer der ikke lurer på danske frimærker", hører jeg gerne om det. For det kan vel ikke være anderledes end at det er blevet overvejet??


Tilføjelse 14. maj 2007

Lur - på frimærkehefte

Det udfoldede frimærkehefte 'Nationalmuseet 200 år' -

Postvæsenet har udsendt et frimærkehefte med 10 mærker a kr. 4,75 i anledning af Nationalmuseets 200 års jubilæum - mærket med økserne. På bagsiden af dette hefte er den venstresvungne 7-buklede lur fra Brudevælte afbildet. Dog uden nærmere forklaring, hvilket vel må sige så meget som "alle kender bronzealderlurerne fra Brudevælte" - jo, de er jo nærmest symbolet på bronzealderen. Desto mærkeligere er det jo, at de ikke har fået et selvstændigt frimærke! - har designeren af frimærkeheftet vel tænkt? Det logiske billede på denne bagside ville nemlig ellers være den lille figur som findes med både hjelm og økse - et billede af genstandene fra forsiden i anvendelse.

Etiketter: