per-olof skriver....

per-olof.dk skriver digte, artikler om politik og kulturhistorie, spaankurve, chief Seattle 21-12-04 21:40:oo

per-olof.dk skriver...

per-olof.dk skriver digte på Internet, og artikler om politik og samfundsforhold.
See per-olof.dk for links to articles in English - poetry, chief Seattle and splint baskets.
Read my Anti Hate Speech.
Se: Nyeste indlæg - klik her.

Mit billede
Navn:
Sted: Lillerød, Denmark

18.4.07

Ejvind A. Johansson - hvem er han?

Ejvind A. Johansson, tremmestol fra FDB MØBLER
20-04-2007
Der er mange ting man bliver fuldt oplyst om ved at gå på nettet. Nogle gange mindre end andre gange. F.eks. ville vi gerne vide noget om en stol. Fandt ud af, at det var en snedkermester Ejvind A. Johansson, som havde lavet den for FDB. Han er født i 1923 og man finder i hvert fald tre forskellige modeller, han har lavet. Pindestolen fra 1955 her som oprindelig er sort eller natur/lakeret, en teaktræstol med to slidser i ryggen og en lænestol. Var han svensker? Har han lavet mere? Hverken nettet eller bøger hjalp. I en bog står et spørgsmålstegn ved dødsår, så uvidenheden råder åbenbart.


Opfølgning på ovenstående
om Ejvind A. Johansson

Ejvind A. Johansson, tremmestol fra FDB MØBLER

20-04-2007
Hvis jeg nu havde søgt længe nok, var jeg havnet i Per H. Hansen og Klaus Petersen: Den store danske MØBELGUIDE. Men så var jeg også gået glip af en interessant personlig kontakt, som bragte mig videre. I nævnte bog finder man et foto af ham og otte linjer tekst samt foto og beskrivelse af tremmestolen. Såvidt jeg kunne overskue illustrationslistens
copyright-indehavere er hverken portættet eller foto af stolen nævnt og stammer så nok fra tidsskriftet Mobilia. Bogen er fra 2005 og en formodning om prisleje på 500-700 kr er måske rigtig nok - eller også forkert. Stolen var hos Piedestalden opført til kr. 1500,- forleden og anføres nu som solgt. Stolen kaldes ret udbredt skønt ikke i produktion. Den findes ofte på netauktioner og loppemarkeder.Her læser vi igen at han blev udlært møbelsnedker i 1942 og og desuden, at han havde afgang fra Kunsthånværkerskolen i 1949, og at han blev chefarkitekt hos FDB Møbler i 1956. Han har selvfølgelig tegnet en del møbler for FDB, og der står, at især stolene har opnået stor udbredelse. Vi får også at vide, at han har lavet en række møbler for snedkermester Ludvig Pontoppidan og snedkermester K.Thomsen til Københavns Snedkerlaugs Møbeludstillinger. Vil nogen vide mere, er det altså i kataloger og omtaler, man skal finde svar. I Noritsuga Oda: Danish Chairs finder man en enkelt side om Ejvind A. Johansson. Den stol som her omtales er ovennævnte stol med to slidser i ryggen, dennegang i bøg, ca. 1957 står der. "This well-designed, low-cost chair is a good example of the type of furniture sold by the Farmers' Coopetrative Association." Wau! - FDB som danske bønders indkøbsforening. (Bogen kan med fordel købes hos Amazon.com, i danske antikvariater sælges den for 700-1500 kr.!) Der er sikkert meget mere, som er værd at vide om hans virke. Hvorfor mon der ikke findes en bog som koncentrerer sig om FDB-møblerne, for ideen med dem var jo den bedste side af begrebet 'dansk design': Møbler for hvermand, ikke specielt for eliten og yuppierne. FDB Møbler udgav kataloger, som nok kunne danne hovedstammen i en sådan bog. Hvordan kunne de forresten finde på at smide et så godt 'brand' fra sig?

Etiketter: , ,